

پرونده منظر فرهنگی هورامانات
هورامانات به علت اعتقادات خاص مردمانش، سرزمین اهورایی خوانده می شود، در این پرونده مطالبی در مورد منظر اماکن مذهبی و سایتهای طبیعی روستاهای منطقه آمده است.
هورامانات به علت اعتقادات خاص مردمانش، سرزمین اهورایی خوانده می شود، در این پرونده مطالبی در مورد منظر اماکن مذهبی و سایتهای طبیعی روستاهای منطقه آمده است.
ما در سفر نکاتی را در می یابیم که بی اهمیت به نظر می رسند. مکتوب کردن این نکته ها می تواند سرنخی برای تحقیقات وسیع تر در آینده به خود ما و دیگران بدهد.
ترس و هیجان به سبب ایجاد پاسخهای هیجانی نسبت به محیط، خاطره سازی می کنند. در پل کابلی روستای بلبر، ترس و هیجان، پر رنگ ترین خاطرات از محیط را شکل میدهند.
مناظر طبیعی ترکیبی از واکنشهای احساسی مثبت و منفی و هیجان را در فرد بر می انگیزند و اغلب مناظری هستند که هنوز توسط انسان دست کاری، کنترل و مدیریت نشده اند.
سکونتگاههای روستایی به عنوان پدیده جغرافیایی، نمود فضایی و عینی عوامل طبیعی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی هستند که در پایداری کامل در بستر طبیعت شکل گرفته اند.
مقبره پیر شالیار مکانی است که هر ساله در آن مراسم خاصی برگزار می شود. ارتباط بین طبیعت، فرهنگ، مردم و زمان منجر به پدید آمدن منظر آیینی این مقبره شده است.
اگر در شب از روستا به جاده زیبای هورامان نگاه شود، هیچ منظره ای جز تاریکی به چشم نمی آید و ابعاد عملکردی و ادراکی منظر شبانه آن نادیده گرفته شده است.
شهر مرزی مریوان به علت دوری از پایتخت، علی رغم پتانسیلها و ظرفیتهای موجود از کانون توجه به دور مانده و این مساله بر معماری و منظر آن نیز تاثیرگذار بوده است.
آب جاری در رودخانه سیروان حالات مختلفی از بهره مندی از طبیعت مثل سکون و خروش را در طول مسیر خود برای بازدید کنندگان و افراد بومی منطقه فراهم آورده است.
به دلیل توپوگرافی منطقه هورامانات، جاده های آن دارای پیچ های تند و خطرناک هستند. عبور از آنها به صورت پیاده و سواره حس ترس و هیجان را در افراد بر می انگیزد.
در فرآیند ادراک محیط، رابطه ای دو طرفه میان ویژگی محیط و درک حسی انسان وجود دارد. محیط کیفیات بصری، صوتی، لمسی و بویایی را در معرض حواس انسان قرار می دهد.
راه پر پیچ و خم روستای هورامان، نقش ورودی را داشته و مانند نظرگاه هر لحظه تصویری جدید ارائه می دهد و با توجه به موقعیت کل روستا در نگاه اول درک نمی شود.
بررسی سیمای گردشگری در ماسوله، پیامدهای منفی آنرا در جامعه روستا نشان می دهد اما در روستای بلبر به دلیل مداخله کمتر، هویت و فرهنگ بومی روستا حفظ شده است.
مردم هورامان تخت با معماری خاص، تلاش بر هماهنگ سازی زندگی با محیط داشته اند. هدف از این گزارش، بررسی تحولات اخیر و تاثیر آنها بر زندگی و هویت روستا است.
یادمان عنصری کالبدی است که با ذهنیت بیننده درگیر می شود. در این گزارش با بررسی یادمان شهدای مریوان و قزوین، راهکارهایی جهت عدم تکرار مناظر ناهمگون آمده است.
معضلات زیست محیطی دریاچه آب شیرین زریبار علیرغم موقعیت ارزشمند آن و پتانسیلهای قابل توجه در خصوص تقویت صنعت توریسم منطقه، مانع از ترقی و رشد آن شده اند.
روستای بلبر که معماری و منظر بی نظیر و منحصر بفردی دارد، به سبب مسیر صعب العبور ناشناخته مانده اما با حضور توریست در آینده دچار تغییرات و تحولاتی خواهد شد.
انتشار متن مطالب «معمار منظر» در نشریات کاغذی یا رسانههای دیجیتال، بدون کسب اجازه از مدیر سایت ممنوع است.